Koolmonoxide, ook vaak koolstofmonoxide (CO) genoemd, is een kleurloos, smaakloos, reukloos en giftig gas dat ontstaat als bijproduct van verbranding van bronnen zoals open haarden, kooktoestellen, gaskachels en cv-ketels. Daarnaast kunnen andere situaties zorgen voor de aanwezigheid van koolstofmonoxide in een woning, zoals gescheurde, losgekoppelde, verroeste of gecorrodeerde afvoerpijpen of een foutieve installatie van toestellen die fossiele brandstof gebruiken.

Koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide wordt ook wel de “onzichtbare moordenaar” genoemd omdat het een volledig kleur-, smaak- en reukloos gas is, wat inhoudt dat men het niet kan zien, proeven of ruiken. Het kan leiden tot plotselinge ziekte of overlijden doordat het alle zuurstof uit het bloed haalt. Het kan u schade toebrengen voordat u er weet van hebt.

Koolmonoxidemelder geiser
Koolmonoxide vergiftiging

Koolmonoxide doodt jaarlijks zeker 15 mensen in Nederland. Per jaar worden gemiddeld 150 mensen in een ziekenhuis opgenomen na vergiftiging door koolmonoxide. In België vallen jaarlijks zeker 30 doden en raken 1.500 personen gewond door koolstofmonixidevergiftiging. Volgens deskundigen wordt dit cijfer zelfs te laag geschat. Iedereen die in een huis woont met brandstofverbruikende toestellen, een open haard of een garage aan het huis vast loopt mogelijk gevaar op CO-vergiftiging. Barbecues op gas of generatoren kunnen ook leiden tot koolmonoxidevergiftiging als ze in de buurt van de woning staan. Ongeboren baby’s, kleuters, zwangere vrouwen, mensen die lijden aan een chronische hartziekte, bloedarmoede of ademhalingsproblemen zijn nog gevoeliger voor koolstofmonoxidevergiftiging.

[vc_video link=”https://youtu.be/3zqAQgEOyP4″ title=”Meeste ongelukken bij moderne (combi) ketels!”]

Symptomen van koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Hierdoor krijgen uw vitale organen (hart, lever, hersenen) te weinig zuurstof.
De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voelt u zich verward en/of slaperig en krijgt u een versnelde hartslag. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

CO in bloed
De gevaren van koolmonoxide in je bloed

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Hoe ontstaat koolmonoxide?

Koolmonoxide gas ontstaat door een onvolledige verbranding. Komt er te weinig zuurstof bij de vlam, dan vormt zich koolmonoxide. Dit kan voorkomen in alle apparaten die gas verbranden, zoals een geiser, gaskachel of CV-installatie. Het is belangrijk dat u uw apparaten jaarlijks laat controleren door uw installateur. Zorg ook voor voldoende ventilatie in het huis. Nieuwbouwwoning zijn vaak zo goed geïsoleerd zodat er nauwelijks een natuurlijke ventilatie is.

koolmonoxidevergiftiging
Koolmonoxide vergiftiging

Hoe herkent u koolmonoxide?

U kunt koolmonoxide herkennen aan de kleur van de vlam in het gastoestel. Is deze oranje in plaats van blauw en hoger dan normaal dan loopt u risico. De vrijkomende waterdamp verdwijnt nu niet via de afvoer, waardoor de ramen beslaan. Twijfelt u? Bel dan direct uw installateur! Koolmonoxide gas is reukloos en onzichtbaar, u herkent dit gas dus niet!

Wat te doen als de koolmonoxidemelder afgaat?

Twijfel niet, waarschuw iedereen in huis en ga direct naar buiten. Haal het eventuele slachtoffer uit de vergiftigde ruimte en leg hem of haar in de frisse lucht. Bel direct 112.